? Consemnari istorice
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Consemnari istorice

ATESTARE DOCUMENTARĂ

Teritoriul comunei Luncoiu de Jos a fost locuit înca din preistorie, în satul Podele fiind descoperit un depozit de bronzuri si alte piese din bronz izolate.
Cele cinci sate componente ale comunei Luncoiu de Jos au urmatoarele date de atestare:
– Luncoiu de Jos, Luncoiu de Sus si Stejarel ( fost Scroafa ) în 1439 ,
– satul Podele în 1805
– satul Dudesti în 1956
– catunul Valea Lunga care apartine de Luncoiu de Jos este amintit la 1525 alaturi de celelalte sate ale comunei.

În urbariul cetatii Şiria din 1525, apar mai multi locuitori din satele Luncoiu , Scroafa si din Valea Lunga ( actualmente Valea Lunga este un catun apartinator de satul Luncoiu de Jos ), care avea obligatii fata de cetate în florini ( cens ) si animale. Dintre numele care apar în urbariul cetatii Şiria mentionam: Ghiurca, Lazar, Oprisa, Petrus, Cristian, Bene, Stan, Coza, Toma, Petrean.

Rascoala de la 1784 din Transilvania condusa de Horea, Closca si Crisan a antrenat în iuresul sau si satele din comuna Luncoiu de Jos. Chiar în primele zile ale lunii noiembrie 1784, taranii ataca si prada în Luncoiu bunurile generalului conte Francisc Gyulay. În 6 noiembrie 1784, taranii în frunte cu Closca si Crisan la porunca lui Horea ataca si prada Abrudul si apoi Rosia Montana, între cele douazeci si noua de sate din comitatul Hunedoarei si Zarandului din care au participat tarani la aceste evenimente figurând si satul Scroafa ( Stejarel ). Trei tarani din Podele sunt initial condamnati la moarte de catre autoritati pentru participarea la evenimente, pâna la urma fiind totusi iertati.
Satul Luncoiu face parte dintr-o lista mai lunga de sate care, chiar dupa înfrângerea rascoalei, refuza la sfârsitul lunii decembrie 1784 sa-si îndeplineasca vechile îndatoriri, dinainte de rascoala, fata de nobili.
Autoritatile locale cer în ianuarie 1784 ca pentru siguranta calatorilor spre Deva prin Valea Caianului, în satele Salistioara si Luncoiu de Sus sa fie trimise trupe ecvestre sau pedestre, ca peste tot sa împiedice din timp pe cei care ar vrea sa stârneasca rascoala

Satele comunei Luncoiu de Jos, în timpul Revolutiei de la 1848 – 1849 erau incluse în Prefectura Zarandului condusa de avocatul Ion Buteanu. Sub conducerea preotului Ioan Zaslu din Pestera, la Dealu Mare au avut loc lupte grele cu trupele maghiare.
La 7 octombrie 1856 la Baia de Cris s-a hotarât ca satele Luncoiu , Podele si Scroafa alaturi de satele Bucuresci, Cainel, Curechiu, Craciunesti, Ormindea, Pestera, Rovina, Ruda, Saliste si Trestia sa faca parte din „cercul administrativ Baita”, cerc arondat comitatului Zarand.

Print Friendly, PDF & Email